Kolbulle med äpple savoykål och rårörda lingon

on

för första gången i mitt liv har jag lagat kolbulle. fick en chock. här stod jag och plockade fram ägg och mjölk och grejer och skulle veva ihop smeten att ta med till skogen. Googlade fram ett recept, vatten vetemjöl och salt. Nä det kan inte stämma, kollade nästa recept. Vatten vetemjöl salt. Nä nu väcktes min nyfikna nerv och jag var tvungen att reda ut dethär. är det bara 3 ingredienser i en klassisk kolbullesmet? svaret blev ja.

Kolbullen kom alltså till någongång för länge sen då kolare och skogshuggare bodde ut i stugorna i norr och arbetade från tidig morgon till sen kväll och levde under väldigt primitiva förhållanden. Mjöl salt ister och fläsk var på den tiden basvaror som alltid fanns tillgängliga och ibland kunde dagens alla 3 mål bestå av kolbulle. Förr använde man ister ( rent djurfett ) istället för smör då det var rena lyxvaran. Namnet kolbulle antar jag kommer från att kolare allt som oftast lagade kolbulle över öppen eld nere i gruvorna.

Jag tog en avstickare från harjakten och stack hem och slängde ihop smeten, hällde över i en flaska, packade ner rårörda lingon som jag redan hade i kylen, samt vildsvinsfläsket jag gjorde på grisen jag sköt i somras. Där låg en bit savoykål och ett äpple så det fick också åka med till skogen. hallå varför har jag aldrig gjort detta innan? Svingott! ( det var ju ändå vildsvinsfläsk höhö) Så nu ska jag börja leva primitivt och äta kolbulle 3 gånger om dagen. Eller inte.. Men riktigt toppenkäk att laga i skogen!

ca 4 st kålbullar

400 g rimmat eller rökt fläsk, vildsvin eller tamgris
1 l vatten
8 dl vetemjöl
1,5tsk salt
Smör och olja till stekning
1 bit savoykål ( kanske 500 g)
1 äpple
Rårörda lingon
250g frysta lingon
0,75dl strösocker
1 msk ljus rom1. Förbered gärna lingonen några dagar i förväg om du har möjlighet, blanda lingon med socker och rom och ställ i kylskåp.

2. Vispa ihop mjöl vatten och salt till en slät smet. Häll över i en flaska för enkelhetens skull. Tärna fläsket. Dela äpplet och ta bort kärnhuset, skiva i tunna skivor. Strimla kålen.

3. I skogen – tänd elden och låt den brinna ner tills du har en bra glödbädd. Ställ stekpannan rakt på kålen och stek 1/4 av fläsket tills det fått fin färg. Tillsätt olja och en klick smör, häll sedan på 1/4 av smeten och stek på varje sida tills den fått fin färg. Servera rykande het med lingonen äpplet och kålen.

Jag använde mig av en gammal gjutjärnspanna som jag har när jag lagar mat ute men du kan såklart använda en muurrikka eller liknande stekkärl.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s