Mandelkakor med lingon och blåbär

on

Jag glömmer aldrig doften som spred sig i mormors kök när man kom in och det doftade av ångorna från mandeln som precis doppats i kokande vatten och nu var redo att skalas, kände man den doften visste man att man skulle få vara med och ”ploppa ur mandeln ur sitt skal, rena nöjet för en energisk liten grabb som jag var då. Sen fick man hjälpa till att veva mandelkvarnen tills all mandel var finmald och se hur mormor med vant handlag vevade ihop en smet som hon sedan fyllde sin kakspruta med ( heter det kakspruta?) och spritsade ut snygga kakor på ett bakplåtspapper. Ett av de starkaste minnen jag har av min mormor och troligtvis var det redan här som mitt intresse för matlagning och bakning började. Det är något speciellt detdär med att skålla och mala sin egen mandel, men dagens stressade samhälle finns det riktigt bra mandelmjöl att köpa i välsorterade livsmedelsbutiker. Jag tar mig gärna tiden göra mitt eget mandelmjöl, speciellt om jag ska göra biskvier. Men idag använde jag mig faktiskt av mandelmjöl, förlåt mormor.. Hade mormmor gjort dessa mandelkakor hade dom nog vägt exakt 15g st ( tror hon hade en inbyggd våg i handen) mina väger nog mellan 15 och 30g.

Detta receptet hittade jag av en slump och det var smaksatt med saffran och apelsin. Men jag gillar ju att sätta min egen prägel på saker och använda det som faktiskt finns till hands, och är det något jag har gott om så är det lingon och blåbär. Dessutom gjorde jag lingonpulver och blåbärspulver i somras därav mitt val av smaksättning.

Orginalreceptet hittar ni på blomsterochbakverk.se

ca 24 st

5 dl mandelmjöl
1,25 dl strösocker
2 st äggvitor
1 tsk vaniljsocker
1 citron, cezt plus saft
1 msk blåbärspulver eller lingonpulver ( jag körde dubbel sats och smaksatte hälften av varje)
florsocker

1. Sätt ugnen på 200.c Klä en plåt med bakplåtspapper.

2. Blanda alla ingredienser utom florsocker i en assistent eller med elvisp till en klibbig massa.

3. Forma ca 24 st små bollar och rulla i florsocker, lägg på plåten och tryck till lätt med två fingrar så dom blir något plattare. Grädda mitt i ugnen ca 17 min. Helst ska dom vara krispiga på ytan och mjuka i mitten när du tar ut dom.

Otroligt enkelt, fruktansvärt gott!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s