Vilda kåldolmar med whiskypepparsås

on

En klassiker som alltid går hem, byter man dessutom ut färsen mot viltfärs, ja då snackar vi!

IMG_4974

16 st kåldolmar
500 g älgfärs eller annan viltfärs
2 gula lökar
1 vitkålshuvud
1 tsk salt
2 ägg
1 dl grädde
2 msk ljus sirap
Smör till stekning
svartpeppar
extra smör och grädde till gratinering
Whiskypepparsås
1 dl whisky
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 dl vildfond, alt oxfond
Svartpeppar
0,5 dl grädde
vitvinsvinäger
evt maizena till redning

1. Skär bort roten på kålen och lägg den i kokande vatten plocka bort bladen allt eftersom att dom släpper från roten. När du fått loss 16 st kålblad lyft ur resterande kålhuvud och lägg åt sidan. Lägg i kålbladen du plockat loss och koka ytterligare några minuter. Dom ska vara mjuka och inte spricka när du böjer dom. Skär evt bort om det finns bitar av roten kvar på bladen.

2. finhacka lök och ca 200g av den resterande kålen som blev över. Fräs i en stekpanna med smör och tillsätt sirapen. Låt steka på låg värme utan att det tar färg tills det mjuknat. Låt svalna. Blanda köttfärsen med äggen grädden och saltet, tillsätt löken och kolen och avsluta med några varv på pepparkvarnen.

3. Forma färsen till 16 lika stora järpar och linda in dem i kålbladen. Lägg dolmarna i en ungsfast form. Smält en klick smör och sirap i en kastrull, häll över dolmarna och gratinera långt ner i ugnen på 200c i ca 45min.

4. Medans kåldolmarna är i ugnen fräs lök och vitlök i en kastrull, slå på whiskyn och låt reducera ner tills hälften återstår. Sila bort löken och vitlöken och tillsätt viltfond och grädde låt sjuda under omrörning, smaka av med salt svartpeppar och vinäger. Smaka av och red evt upp med maizena om du vill ha en tjockare sås.

Servera kåldolmarna med nykokt potatis eller potatismos och lingonsylt eller rårörda lingon.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s