Minisemlor med limecurd och blåbärsgrädde

on

Jag kan ärligt erkänna att jag aldrig varit något fan av semlor, jag älskar mandelmassa och grädde, men just i kombination med vetebröd vet jag inte om jag tycker är någon hit, tycker det blir för sött och mastigt. Iår bestämde jag mig, dagen till ära att göra min egen variant, lite syrligare och lite mer skogsinspirerad. Helt klart en semla som faller mig mer i smaken! Dessutom är dom mindre än den traditionella semlan så man hamnar inte i matkoma efter att ha ätit en..  blåbär och lime är en såndär oslagbar kombintion i mitt tycke därför föll fyllningen på just detta.

IMG_4968

Ca 30 mini semlor, eller 15 stora
100 g smör
50 g jäst
5 dl standardmjölk
1 1/2 dl strösocker
1 tsk salt
2 tsk stött kardemumma
ca 12-14 dl vettemjöl
1 ägg till pensling
Blåbärsgrädde
1,5 dl blåbär, helst svenska
0,5 dl strösocker
25 g smör
1 ägg + 1 äggula
Limecurd
3 st limefrukter, juice plus zest
0,75 dl strösocker
1 ägg + 1 äggula

Gör såhär
1. Smula ner jästen i en degblandare eller stor bunke. Tillsätt socker kardemumma och salt, rör om. Tillsätt smör och mjölk och rör om tills socker jäst och kryddor löst sig.

2. Tillsätt mjölet lite i taget tills att degen känns klar utan att vara för stabbig, den skal helst vara lite kladdig. Låt jäsa 15 min under en bakduk.

3. Häll ut degen på ett mjölat bakbord, ta lite i taget om du har lite plats. Dela degen i ca 30 bitar och forma till små bollar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk ca 30 min. Pensla bullarna med ett vispat ägg och grädda mitt i ugnen på 225c tills bullarna fått fin gyllenbrun färg.

4. Medans bullarna jäser mixa blåbär slätt i en mixer, smält smör och tillsätt socker i en kastrull, rör om under medelvärme tills sockret smält och tillsätt blåbärsblandning och ägg. Vispa hela tiden och låt sjuda på medelvärme tills det tjocknat, ställ svalt.

5. Gör limecurden genom att smälta smöret i en kastrull, tillsätt socker, limezest och  limejuice, ha plattan på medelvärme och rör hela tiden om tills sockret smält. Tillsätt ägget och äggulan, fortsätt vispa tills blandningen tjocknat, passera curden genom en finmaskig sil och ställ svalt till servering.

6. Vispa upp grädden och vänd sedan ner blåbärsblandningen lite i taget rör tills allt blandat sig ordentligt.

7. Skär bort ett lock på semlebullarna och gröp försiktigt ur ett litet hål med en gaffel, klicka i en klick limecurd och toppa med blåbärsgrädden. Pudra sist över lite florsocker.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s