Rådjurskorv

Ni som följer mig på instagram och facebook vet säkert att jag och några kompisar ställde oss och stånkade korv dagarna innan jul. Vi gjorde 5 sorters korvar på lamm, vildsvin och rådjur. Alla korvarna blev grymma, inte för att vi hade trott ngn annat heller för den delen 😉 Men den korven som överraskade mest smakmässigt var faktiskt rådjurskorven. Eftersom rådjur har ganska mycket egensmak valde vi att inte dundra på med diverse kryddor utan höll oss helt enkelt till salt och peppar vilket blev kanon. Vi testade både att röka och steka korven med riktigt gott resultat! Tips på tillagning hittar ni längst ner i inlägget.

ingredienser

4 kg putsat rådjurskött

1 kg späck

75 g nitritsalt

50g hushållssalt utan jod

25g grovmalen svartpeppar

ca 4 dl kallt vatten, gärna isvatten

1 paket svinfjälster

1. Mal köttet och späcket med den grövsta skivan på kvarnen. Ställ kallt, gärna så att köttet blir nästintill fruset.

2. Väg salt och peppar och bland ner i färsen, tillsätt vatten lite i taget tills du får en färs som är lagom smidig att arbeta med utan att den blir för lös.

3. Stek en provbit och smaka av kryddningen.

4. Trä över blötlagda och ursköljda fjällstret på korvsprutan. Dela fjällstret om du inte får på allt på en gång.

5. Börja stoppa korven genom att trycka ner färs i hålet för korvsprutan, använd stopparen som ska finnas till men se till att inte få i för mycket luft. Se till att inte stoppa korven för hårt, då spricker lätt fjällstren när du ska dela korven sedan.

6. Snurra korven vartannat håll i den storlek du vill ha den och dela den. Evt kan du behöva knyta mellan varje korv.

Hoppas din korv blev bra och att du gillade mitt recept!

Tillagning av korven.

Det går alldeles utmärkt att steka eller grilla korven som den är, säkert att koka också men det har jag inte provat och kommer inte att göra heller då jag tror denna korv blir bäst stekt grillad eller rökt.

Jag rökte en del av korven med ett mycket gott resultat. När jag röker använder jag en Bradley smooker som är en helautomatisk rök som går att ställa in värmemässigt och rökmässigt hur man vill. Först kallrökte jag korven med relativt mycket rök i 2h, sedan satte jag värmen på 85c och rökte korven till en innertemp på 65c.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s