Pavlova med lime och blåbärscurd

on

När jag var med i Sveriges mästerkock för himla massa år sedan, träffade jag troligtvis en av de skönaste personer jag någonsin träffat, ( träffade massa skönt folk såklart) Sigrid Barany, som senare vann hela programmet. I slutskedet av programmet fick deltagarna laga en efterätt, Sigrid gjorde pavlovabakelser. Så många googlesök på pavlova har nog aldrig funnits förut. Det var här jag fick upp ögonen för pavlova, och senare vågade mig på en egen tolkning med lime och blåbärscurd.

6 st pavlovabakelser

Maräng:

100 g äggvita

100 g strösocker

Lime och Blåbärscurd:

1,5 dl frysta blåbär

Saft från 1 lime

25 g smör

1 ägg

1 äggula

0,5 dl strösocker

1 dl vispgrädde till servering

färska hallon och blåbär

1. Sätt ugnen på 150c. Vispa äggvitorna till ett vitt hårt skum, rör ner sockret lite i taget och vispa till en slät marängsmet, den är klar när den är såpas fast bunken går att vända utan att marängen ramlar ur.

2.Spritsa ut 6 st runda maränger med ett extra lager runt om så det blir som ett litet fågelbo. Grädda mitt i ugnen 10 min, sänk till 100c och grädda 30 min till. Dom ska vara krispiga utanpå men mjuk i mitten när dom är klara.

3.Tina blåbären i en micro eller i en kastrull på låg värme, mosa med en gaffel och passera genom en sil så att du får ut all saft. Smält smöret i en kastrull och rör ner blåbärssaften, ägget, äggulan och sockret. Lyft ner kastrullen i ett vattenbad, låt koka upp under omkörning tills smeten har tjocknat. Låt svalna.

4.Fördela blåbärscurden i pavlovorna och bred på en klick grädde och toppa med färska bär och eventuellt en skiva lime.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s