Viltplankstek

on

Igår lagade jag och några kompisar söndagsmiddag med klass. En klassiker i vild tappning, plankstek med älgfile. Jag hann dock inte kladda ner något recept eller ta någon bloggvänlig bild, men som tur är hade jag redan ett recept på plankstek jag lagat innan på vildsvinsrygg med whiskypepparsås, så jag delar det receptet idag istället. Om ni inte har ätit plankstek på vilt, testa det! Det är magiskt och går inte att jämföra med någon annan planka!

Plankstek är inget man bara slänger ihop utan det kräver en viss planering och en del förberedelser för att allt ska bli klart samtidigt. Jag har gjort detta själv flertalet gånger i många varianter, men att vara fler är både roligare och underlättar en hel del.

Ingredienser:

800g vildsvinsytterfile, eller annat mört kött.

salt och peppar

4 st tomater

smör och olja till stekning.

Duschessepotatis:

1kg mjölig potatis

25 g smör

1/2 dl mjölk

1/2 dl vispgrädde

2 st äggulor

1 msk matolja

50 g finriven västerbottenost

några riv muskotnöt

salt och peppar

Whiskypepparsås:

2 st charlottenlökar

1 msk svartpepparkorn, krossade

1 vitlöksklyfta

2 dl god whisky

3 dl oxfond

1-2 dl vispgrädde

1 msk ljus soja

salt och peppar

300 g gula kantareller eller annan svamp

300 g haricot vertes

1. Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten. Låt rinna av ordentligt och pressa genom en potatispress, rör ner smöret med den varma potatisen, tillsätt resten av ingredienserna och smaka av med salt peppar och muskotnöt.

2. Hacka löken vitlöken och krossa pepparkornen lätt. Fräs mjukt i en kastrull med smör utan att det tar färg. Slå på whiskyn och låt reducera ner tills hälften återstår. Sila av löken och tillsätt och fond, smaka av och tillsätt grädden. Smaka av med salt peppar och soja.

3. sätt ugnen på 225c. Skär bort ”locket” på tomaterna och placera i hörnen på plankorna, toppa med västerbottenost och peppar. Spritsa ut potatispuren runt om plankan och grädda mitt i ugnen tills potatismoset fått fin gyllenbrun färg.

4.Samtidigt som plankorna är i ugnen bryner du köttet i en stekpanna med olja så det får fin färg runt om, sänk värmen och tillsätt en klick smör, salta och peppra. Ös köttet hela tiden tills det fått en innertemp på 52c, låt vila.

5. Riv isär kantarellerna eller skär på längden. Stek i en torr stekpanna tills allt vattnet är borta, tillsätt smör salt och peppar. Förväll haricot vertesen några minuter i kokande vatten, sila av och rör ner med kantarellerna, ställ stekpanna åt sidan.

6. Skiva köttet i skivor och placera på plankan tillsammans med svampblandnningen och toppa sist med såsen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s