Viltkebab över öppen eld

IMG_4777

Är det någon typ av matlagning jag uppskattar så är det när man lagar över öppen eld i skogen. Idag tog jag och några kompisar med muurikkan och drog till skogen för att laga viltkebab i pitabröd, resultatet? Fantastiskt! Det kan tyckas svårt att laga mat över öppen eld, men det är det verkligen inte, se bara till att förbereda allt väl hemma i köket så kommer du lösa det hur lätt som helst.

Pitabröd:1 1 dl 10-12 st

25 g jäst

5 dl vatten

1,5 tsk salt

2 msk ljus sirap

2 msk olivolja

12dl vetemjöl, plus lite extra till utbakning

Viltkebab:

600 g vilkött, jag använde rådjur men ta vad du har

1 tsk timjan

1 tsk lökpulver

1 tsk vitlökspulver

1 tsk svartpeppar

1 tsk salt

0,5 tsk rosmarin

0,5 tsk cayennepeppar

0,5 tsk kummin, ej spiskummin

Vitlökssås:

1 dl majonnäs

0,5 dl creme fraische

1 vitlöksklyfta

färsk persilja

salt och peppar

Tillbehör:

Picklad rödlök

Gurka

Grönsallad

1.Börja med brödet, lös upp jästen i en bunke med ljummet vatten, tillsätt alla ingredienser utom mjölet. Tillsätt mjölet lite i taget arbeta ihop till en deg. Strö lite mjöl över och lägg en handduk över, låt jäsa 1h.

2.Sätt ugnen på 220c. Häll ut degen på ett mjölat bakbord och knåda ihop. Dela degen i 10-12 bitar och forma till bollar. Platta till bollarna och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen 8min.

3. Skär/skav köttet i tunna skivor med en vass kniv, här är det enklast om köttet är halvfruset. Mixa eller mortla alla kryddor och blanda med kötter, lätt i en påse och låt ligga svalt tills tillagning.

4. Riv eller hacka vitlöken fint, blanda i en skål med creme fraische och majonnäs. smaka upp med salt peppar och lite finhackad persilja.

5. I skogen, tänd en eld och se till så att muurikkan står stabilt, när muurikkan är ordentligt varm häll på lite olja och stek köttet snabbt, använd en stekspade eller slev att röra runt med. Ställ av muurikkan från elden och servera med tillbehören!

Tips, vi använde oss av kaffefilket att lägga pitabröden i innan vi fyllde dom för att det inte skulle bli så säligt.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s