Sushi med rådjur och svamp

ska vi ta och slå hål på en myt? Att sushi betyder rå fisk? Det gör det inte, men det förknippas ofta med rå fisk eller skaldjur, som det ofta serveras med här i Sverige, vilket iofs är väldigt gott och jag skulle helst äta det varje dag utan att ljuga. Vad betyder då sushi? Jo sushi betyder i princip ”surt ris” eller ‘smaksatt ris”. 4Förr smaksattes riset tillsammans med fisk som man syrade på något vis i japan, idag använder man en modernare variant, vinäger tack och lov. I japan är det inte alls ovanligt att man serverar sushi med kött, grönsaker, svamp eller annat som är i säsong. Jag som älskar sushi och älskar vilt kunde inte låta bli att göra min egen version av sushin ”uramaki” med säsongens råvaror som rådjurskött och trattkantarell, gott? Ni kommer aldrig gå och köpa sushi igen efter ni testat detta!

Sushi kräver lite tid och ett visst handlag, och jag kan inte påstå att det är helt enkelt, men det är otroligt kul. Jag kommer dela med mig av några filmer av Sushi kocken Frida Ronge som jag använt mig av när jag lärt mig göra sushi.

IMG_4843

Till 4 rullar

6 dl rundkorningt sushiris ( finns i välsorterade livsmedelsbutiker)

4 nori ark ( torkat sjögräs, finns också i välsorterade livsmedelsbutiker)

1 dl risvinäger

0,5 dl strösocker

2 msk mirin

2 tsk salt

vatten

Fyllning

0,5 dl trattkantareller eller annan svamp

1 gul lök

1 liten bit färsk ingefära, efter smak

1 msk sesamolja

1 msk japansk soja

majonnäs

Topping

Rostade sesamfrön

en utskuren sadel av rådjur eller hare

Tillbehör

Gari (inlagd ingefära)

Japansk soja

Wasabi, finns oftast att köpa i tub på välsorterade livsmedelsbutiker

 

  1. Tryck här för att se hur du kokar riset.

2. Rensa svampen och skiva löken tunt, stek svampen i en torr stekpanna tills allt vatten är borta, tillsätt sesamoljan och löken, fräs runt till löken mjuknat något och tillsätt riven ingefära och soja, fräs ytterligare några minuter. Ställ åt sidan att svalna.

3. Putsa köttbitarna fria från hinnor och senor. Hetta upp en stekpanna med olja och bryn köttet hårt runt om, salta, peppra och sänk värmen och stek köttet till en innertemp på 58c ( eller vad du nu föredrar). Lägg köttet på hushållspapper och låt det vila en stund.

4. Blanda vinäger, mirin, salt och socker i en kastrull, koka upp tills saltet och sockret smält. Rör försiktigt ner vinägerblandningen i riset och låt svalna något. (Använd en träslev och en skål av porslin, trä eller glas när nu blandar riset med vinägern)

5. istället för att jag ska försöka förklara med ord hur ni gör själva rullarna är det lättare att ni tittar här.  Fyll rullarna sedan med majonnäs och svampblandningen.

6. När du fyllt rullarna är det dags att skiva köttet i tunna skivor, fördela över hela rullen och lägg över en bit plastfilm, använd bambumattan och tryck till rullen så köttet formar sig efter rullen. Låt plastfilmen vara kvar och skär upp rullarna i 10-12 bitar beroende på hur stora du vill ha dom. Servera med soja, wasabi och gari.

 

Jag hoppas ni ska förstå receptet och hur ni ska gå tillväga med hjälp av filmerna! Lycka till och ha så kul!

over and out, Viktor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s