Portvinsgravad renfile

1277158_557175634353536_1606809894_o

Gravat kött hör man mer och mer sällan om nu för tiden, tråkigt kan jag tycka då det är otroligt gott. Anledningen att man inte gravar kött och fisk lika mycket längre har väl antagligen att göra med att man har helt andra förutsättningar att förvara kött och fisk nu med kyl och frys i varenda hushåll, för visste ni att gravning är en utav världens äldsta konserveringsmetoder. När man gravar kött använder man en stor mängd salt som torkar ut köttet vilket minskar vätskan som gör att bakterier inte trivs i köttet lika bra och därmed förlänger man hållbarheten. Förr gravade man väl kött med enbart salt gissar jag, om vi ska grava kött idag finns det en mängd olika smaksättare att tillföra och du kan använda i princip vad du vill, granskott, russin whisky, gin ja nästintill vad du vill. Här har jag valt att grava en renfile med portvin,  rosmarin timjan och enbär och servera den med pepparotskräm, rostade valnötter och äpple, kombinationen är magisk, lovar!

Gravad renfilè

200 g renfilé

1/2 dl salt

1/2 dl socker

1/2 msk krossade enbär

4 timjankvistar

2 rosmarinskvistar

4 msk portvin 

Pepparotskräm: 

1 dl creme fraische 

pepparot 

några droppar citronsaft 

salt och peppar 

rostade valnötter

1 dl valbötter

flingsalt

1 äpple av fast sort

1. Blanda alla torra ingredienser till gravningen på en tallrik. Putsa filen helt fri från senor och fett. Rulla filen i kryddorna och lägg på i en vakumpåse eller på en bit plastfolie, skvätt över portvinet och vacumpacka eller rulla hårt i plastfolien. Låt ligga i kyl 3 dygn.

2. Sätt ugnen på 200c. Strö ut valnötterna i en ungsfast form och strö över lite flingsalt, rosta mitt i ugnen ca 10min. 

3.Ta ur filen ur plastfolien/påsen, skiva i tunna skivor om ca 2-3mm och lägg upp på ett uppläggningsfat eller direkt på tallrikar. 

3. Vispa creme fraischen tills den blir ”hård” och formbar. smaka upp med riven pepparot salt peppar och några droppar citronsaft. 

4. Skala äpplet och tärna eller skiva. Spritsa ut pepparotskrämen på köttet och toppa med rostade valnötter och äpple.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s