Mörk viltfond

Ännu en av fördelarna med att vara jägare förutom alla andra fördelar, för det finns väl bara fördelar med det vad jag kan komma på? Förutom att ni som inte jagar måste ha ett sjukt tråkigt liv då. Men fördelen jag är ute efter idag är iaf att man har en i princip obegränsad tillgång på ben. Ja alltså inte stolsben, utan djurben. Skelett alltså. Där sitter det oändligt mycket smak som du med allra enklaste medel och lite tid kan koka ihop en fond som inte kan jämföras med något du kan köpa i butik.

1 kg ben och paryrer av hare, eller annat vilt
2 st morötter
1 bit rotselleri, ca 200g
1 vitlök
2 stora gula lökar
2 msk tomatpure
1 flaska rödvin, välj ett som inte är lagrat på ekfat
1 mörk öl, 33cl
1 vitpepparkorn
2 kvistar timjan
2 kvistar rosmarin
1 skvätt olja
2 lagerblad
5st stötta enbär


1.
Sätt ugnen på 175c. Häll upp rödvinet i en kastrull och koka ner det tills ca 2dl återstår.

2.
Putsa bort eventuella blodrester från benen och paryrerna. Lägg i en ungsform med lite olja och rosta mitt i ugnen 20-30 minuter. Rör om någon gång efter 10-15min. var noga med att det inte bränns.

3.
Skala och skär rotfrukter, lök och vitlök i grova bitar och tillsätt i ungsformen. Klicka på tomatpuren och rosta ytterliggare 10-15 min tills rotfrukterna och tomatpuren fått lite färg.

4.
Lägg över ben och rotfrukter i en stor kastrull, tillsätt rödvin, öl, timjan, rosmarin, lagerblad, vitpepparkorn och enbär. Fyll på med vatten så det täcker allt i kastrullen. Koka upp och skumma av tills det slutar skumma.

5. Låt fonden puttra på medelvärme 2-3 h. Sila av och fortsätt koka ner fonden tills den är så koncentrerad som du vill ha den. Jag brukar koka ner tills ca 1 liter återstår. Låt fonden svalna och ställ grytan i kylen, nu kommer det bildas ett fettlager som du enkelt tar bort med en sked eller slev. Frys fonden i mindre burkar, eller ispåsar.

Använd fonden till grytor, ramen, såser och du kommer aldrig mer vilja köpa fond.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s