Viltwallenbergare

774517_439912102746557_1232881232_o

Klassikern Wallenbergare blir om möjligt ännu godare om man gör dem på vilt!

 

 

 

4 portioner

Wallenbergare:

500 g innanlår av vilt, ex rådjur älg eller vildsvin

4 st äggulor

2,25 dl grädde

1,5 dl ströbröd

salt och nymalen svartpeppar

Smör och olja till stekning

Potatispure:

0,5 kg potatis av mjälig sort

1,5 dl mjölk

0,5 dl vispgrädde

50 g smör

muskotnöt

salt och peppar

Pressgurka:

1 gurka

0,5 dl ättika

0,5 dl strösocker

2 dl vatten

1 knippe persilja

Rårörda lingon:

2,5 dl lingon

1 dl strösocker

1. Skala och koka potatis i saltat vatten. Blanda ihop strösocker och lingon och låt stå i rumstemperatur till servering, rör om då och då. gör pressgurkan, Skiva gurkan tunt med en mandolin eller osthyvel. Blanda ättika och socker ordentligt tills sockret löst upp sig. hacka i lite persilja och slå på vattnet, låt stå i kylskåp tills servering.

2. Mal köttet fint. Se till att köttet och grädden är kylskåpskalla. Rör ner lite av grädden i färsen i taget, rör sedan ner äggulor salt och peppar. Se till att arbeta med färsen så lite som möjligt.

3. Blöt händerna och forma 4 stycken biffar av färsen. (Gör eventuellt en provstekning för att kolla kryddningen). Vänd biffarna i ströbröd och stek i en stekpanna med smör och olja på medelvärme, tills dom fått en fin gyllenbrun färg, ca 6 minuter per sida.

4. Smält smör i en kastrull, tillsätt grädde och mjöl och låt det bli varmt utan att det kokar. Se til så att potatisen är mjuk, och sila sen av den. Pressa potatisen med en potatispress. Rör ner den varma gräddblandningen med en handvisp. smaka av med salt peppar och några riv färsk muskot.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s